Drobenkový koláč
Suroviny
- 600 g Meruňky
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 180 g Mouka pšeničná hrubá
 - 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 230 g Cukr krystal
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1.5 dl Mléko - podmáslí
 - 1.5 dl Olej slunečnicový
 - 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 867 kcal
 - Sacharidy 109 g
 - Tuky 44 g
 - Sodík 61 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 101.8 mg
 - Draslík 391.5 mg
 - Vláknina 7640.7 mg
 - Vitamín A 7640.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10 mg
 - Vitamín E 12.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zralé omyté a osušené meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a dáme do mísy.
 - 
                                2
Připravíme si drobenku, do misky dáme hrubou mouku, cukr a polotuhé rozkrájené máslo. Pomocí prstu smícháme máslo s moukou a cukrem, až se spojí na drobenku.
 - 
                                3
Do větší mísy nasypeme 180 g hrubé mouky, 175 g hladké mouky, 230 g krystalového cukru, 1.5 dl podmáslí, 0.5 sáčku prášku do pečiva, 2 vejce a 1.5 dl oleje. Směs dobře promícháme. Plech vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a nalijeme připravené těsto. Po celém povrchu poklademe ozdobně poloviny meruněk, koláč posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 25 minut. Vychladlý upečený koláč nakrájíme na čtverce a servírujeme.