Sedmikráskové citrónové cupcakes
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
- 270 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 675 g Cukr moučkový
- 1.5 kávová lžička Soda jedlá
- 1.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 hrst Sedmikráska
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 4 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 1.5 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 4 polévková lžíce Citrónová kůra
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 337 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 21 g
- Sodík 85 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 69.5 mg
- Draslík 13.5 mg
- Vláknina 684.4 mg
- Vitamín A 684.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. 4 chemicky neošetřené omyté citróny osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónů vymačkáme do skleničky šťávu. Sedmikrásky opatrně omyjeme, vodu setřepeme a na chvíli je dáme do skleničky s vodou, aby nám nezvadly. 
- 
                                2Připravíme si citrónový krém: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka a 4 lžíce citrónové šťávy. Ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Z krému odebereme necelou 1/5 a odložíme ji, protože toto množství použijeme do těsta. 
- 
                                3Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, všechnu citrónovou kůru, 1.5 lžíce citrónové šťávy a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí. 
- 
                                4Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka. 
- 
                                5Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se nám vše spojí. Nakonec zašleháme necelou 1/5 citrónového krému. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3. 
- 
                                6Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout. 
- 
                                7Krém vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou. 
- 
                                8Košíšky ozdobíme krémem. Krém ozdobíme květy sedmikrásek. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        