Základní světlá omáčka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer - nať
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mrkev kořen
  • 200 g Pórek
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 5 l Vývar slepičí
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 410 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 142 g
  • Sodík 4193 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 65 mg
  • Draslík 91.2 mg
  • Vláknina 5160 mg
  • Vitamín A 5160 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 142 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vývar přivedeme v hrnci k varu. Zeleninu očisíme, omyjeme, přidáme do vývaru a vaříme, dokud se tekutina neodpaří asi na 1 litr.

  • 2

    Na rozehřátém másle upražíme světlou jíšku, poté ji za stálého míchání postupně rozředíme vývarem a provaříme. Odstavíme,omáčku procedíme přes síto a vmícháme smetanu. Dochutíme solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem.

Komentáře k receptu