Gratinované brambory se salámem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 600 g Brambory
  • 100 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 150 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 10 g Petržel - nať
  • 10 g Kopr čerstvý
  • 60 g Máslo bylinkové
  • 300 g Zakysaná smetana
  • 300 g Salám Herkules
  • 70 ml Olej slunečnicový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 891 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 592 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 173.5 mg
  • Draslík 781.5 mg
  • Vláknina 7685.8 mg
  • Vitamín A 7685.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.9 mg
  • Vitamín E 6.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané brambory, spolu s cibuli, nakrájíme na tenké plátky. Bramborové plátky naskládáme na dno bylinkovým máslem vymazané pečící formy. Připravenou cibuli osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova. Salám oloupeme a nakrájíme na tenké kolečka.

  • 2

    Osmaženou cibuli rozložíme na brambory, na cibuli naskládáme kolečka salámy.

  • 3

    Zakysanou smetanu smícháme se sladkou smetanou, vejci, drobně nasekanou petrželovou natí a koprem. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem. Smetanovou zálivkou přelijeme suroviny v pečící formě. Povrch posypeme jemně nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 stupňové teplotě 30-35 minut. Po vytažení z trouby nakrájíme na úhledné porce. Rozdělíme je na jednotlivé teplé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu