Polévka se sýrem a kukuřicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Brambory
  • 350 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 120 g Sýr Čedar
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 4 krajíc Chléb konzumní
  • 450 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 200 ml Víno bílé
  • 30 ml Olej olivový
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 2 ks Šalotka
  • 10 ks Šalvěj čerstvá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 968 kcal
  • Sacharidy 95 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 216 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 113.3 mg
  • Draslík 777.2 mg
  • Vláknina 9690 mg
  • Vitamín A 9690 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.5 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme krutony. Z chleba odkrojíme kůrku a střídku nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olej a kostičky chleba dozlatova opečeme. Hotové krutony osušíme na savých kuchyňských utěrkách.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme máslo. Přidáme šalotky a při nízké teplotě za občasného míchání opékáme 5 minut doměkka. Přidáme brambory, mícháme a opékáme pouze 2 minuty.

  • 3

    Přidáme mouku a za stálého míchání restujeme. Hrnec odstavíme, vmícháme víno, postupně zapracujeme mléko. Polévku vrátíme zpět na oheň a stálého míchání přivede k varu. Teplotu snížíme a vaříme, až brambory změknou.

  • 4

    Přimícháme kukuřici, sýr, šalvěj, smetanu a zahříváme, až se sýr roztaví. Polévku podáváme v předehřátých miskách, ozdobenou krutony a šalvějí.

Komentáře k receptu