Domácí chleba s česnekem, nivou a pivem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 50 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 30 g Droždí
  • 200 g Mouka žitná celozrnná
  • 250 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
  • 100 ml Voda pitná
  • 350 ml Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 2 špetka Sůl
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 472 kcal
  • Sacharidy 84 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 608 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 7.5 mg
  • Draslík 509.6 mg
  • Vláknina 19862 mg
  • Vitamín A 19862 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Obě mouky prosejeme, uděláme v nich důlek, rozdrobíme do něj droždí, vlijeme dvě lžíce vlažného piva a vlažnou vodu, přisypeme cukr, lehce v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté vlijeme zbytek piva, ocet, olej, přisypeme sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse pod utěrkou kynout. Po hodině do těsta vmícháme prolisovaný česnek a nastrouhanou nivu. Těsto řádně vyhněteme a necháme asi půl hodiny dokynout.

  • 2

    Z vykynutého těsta utvoříme bochník, potřeme ho slanou vodou, posypeme kmínem, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu a půl.

Komentáře k receptu