Chléb s bylinkami a fetou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 14 g Droždí sušené
  • 825 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Sýr Feta
  • 200 g Ricotta
  • 300 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Tymián sušený
  • 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Rozmarýn sušený
  • 2 kávová lžička Oregano čerstvé
  • 1 ks Chilli paprička
  • 4 ks Hříbky čerstvé
  • 4 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 484 kcal
  • Sacharidy 83 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 270 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 5.3 mg
  • Draslík 555.5 mg
  • Vláknina 8936.5 mg
  • Vitamín A 8936.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Teplou vodu, cukr a sušené kvasnice smícháme, necháme 5 minut stát na teplém místě a až se začnou vytvářet bubliny, je kvásek hotový.

  • 2

    Ve větší míse smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme sůl, sušený rozmarýn a sušený tymián. Do mouky uděláme důlek a vlijeme kvasnicovou směs (kvásek), olej a důkladně vymícháme do hladkého měkkého těsta. Těsto potom vyklopíme z mísy na pomoučený vál a zpracováváme 5-8 minut, dáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a na teplém místa necháme 30-40 minut kynout. Vykynuté těsto dvakrát zvětší svůj objem.

  • 3

    Olejem vymažeme větší formu na chléb nebo koláč (30 cm dlouhou) a vyložíme pečicím papírem.

  • 4

    Vykynuté těsto nakrojíme, do zářezu v těstě nasypeme nadrobenou fetu a další 2-3 minuty zpracováváme. Vložíme do formy, posypeme rozmarýnem a tymiánem a necháme 10 minut kynout ve formě. Pak pečeme v předehřáté troubě na 200 °C 35-40 minut.

  • 5

    Na čtyři houby (asi po 60 g) nastříkáme olivový olej a opékáme z obou stran 3 minuty. V topinkovači opečeme několik krajíců chleba, dáme na ně trochu nakrájené ricotty, rozdělíme houby, posypeme drobně nakrájeným oreganem a chilli papričkou bez jadérek, zakapeme olivovým olejem a podáváme.

Komentáře k receptu