Garnátová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Garnát obecný
  • 250 g Zelenina kořenová
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 125 ml Víno bílé
  • 125 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Hovězí vývar základní
  • 2 cl Martell cognac
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 386 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1527 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 13 g
  • Cholesterol 279 mg
  • Draslík 516.4 mg
  • Vláknina 6955.5 mg
  • Vitamín A 6955.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.9 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Garnáty omyjeme a osušíme, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky a oloupanou cibuli nasekáme.

  • 2

    V hrnci na rozehřátém másle podusíme připravenou zeleninu. Potom přidáme tymián, bobkový list a garnáty. Za stálého míchání smažíme, až garnáty zčervenají. Přilijeme vývar, osolíme a opepříme. Přilijeme koňak a flambujeme.

  • 3

    Polévku podlijeme vínem a po chvíli dušení vyjmeme garnáty z hrnce a vyloupeme je z krunýřů.

  • 4

    Vývar prolisujeme, v troše vody rozmícháme solamyl, nalijeme do polévky a povaříme asi 5 minut. Nakonec vmícháme smetanu a máslo a do polévky přidáme garnáty.

Komentáře k receptu