Opečené hřebenatky se smetanovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 12 g Máslo čerstvé
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 ks Hřebenatka
  • 1.5 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 špetka Sůl
  • 1 špetka Šafrán
  • 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 4 polévková lžíce Víno šumivé (sekt)
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 449 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 410 mg
  • Bílkoviny 35 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 152.1 mg
  • Draslík 650.8 mg
  • Vláknina 116.6 mg
  • Vitamín A 116.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 85.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Při vysoké teplotě rozehřejeme pánev s nepřilnavým povrchem, vložíme do ní šafrán a pražíme jej tak dlouho, dokud nezačne vonět. Poté jej rychle vyndáme na talíř.

  • 2

    Na pánvi zahřejeme máslo, přisypeme polovinu hřebenatek a 2 minuty je opékáme. Obrátíme je a opékáme další 1,5-2 minuty. Musejí být propečené v celé tloušťce, tužší, než byly syrové a neprůhledné. Hotové je přendáme na talíř, přikryjeme a udržujeme je teplé. Stejně připravíme i zbytek, podle potřeby doplňujeme máslo.

  • 3

    Do šťávy nasypeme za stálého míchání opražený šafrán, přidáme šampaňské víno nebo jiný sekt, smetanu a zachycenou šťávu z hřebenatek. Omáčku přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut, než zhoustne tak, že zůstává na spodní straně lžíce.

  • 4

    Přidáme citronovou šťávu a podle chuti osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vložíme hřebenatky a prohřejeme je. Na talíři ozdobíme petrželkou.

Komentáře k receptu