Slávky pečené s bylinkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 634 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 40 mg
 - Draslík 415.2 mg
 - Vláknina 3698.3 mg
 - Vitamín A 3698.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve pečlivě očistíme mušle, nejlépe pod tekoucí vodou, kartáčkem na ruce. Nepoužijeme ty mušle, které mají poškozené lastury a také ty, které se při poklepu nezavřou. Poté, v hlubším rendlíku, slávky spolu s vínem a bobkovým listem prohříváme. Občas slávky v rendlíku protřeseme. Po 5 minutách slávky roztřídíme. Ty, které se neotevřely, odstraníme. Ostatní vyloupeme a vložíme do jedné půlky lastury. Takto připravené lastury narovnáme do žáruvzdorné mísy.
 - 
                                2
Na mírném plameni rozehřejeme máslo, vlijeme je do misky a smícháme s bílou strouhankou, drobně posekanou petrželovou natí a pažitkou, přidáme drobně pokrájený česnek, pepř, sůl a řádně promícháme. Ve směsi necháme mírně ztuhnout máslo. Poté směs pokládáme pomocí dvou lžiček na slávky. Aby se strouhanková směs nerozsypala, mírně ji na slávky přitiskneme.
 - 
                                3
Troubu předehřejeme na 230 °C a pečeme v ní slávky zhruba 10 minut. Slávky hned servírujeme na míse, zdobíme půlměsíčky citronu a petrželovou natí.