Rybářská dušená směs

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 450 g Treska aljašská
  • 275 g Krevety tygří - loupané
  • 75 g Sýr Čedar
  • 500 g Mušle slávky
  • 300 ml Vývar rybí
  • 120 ml Víno bílé
  • 250 ml Créme fraiche
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Paprika zelená
  • 1 ks Paprika červená
  • 12 ks Hřebenatka
  • 3 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 524 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 830 mg
  • Bílkoviny 54 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 138.7 mg
  • Draslík 1128.6 mg
  • Vláknina 5745 mg
  • Vitamín A 5745 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.6 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky očistíme, odstraníme ty, které se neotevřou, a propláchneme studenou vodou. Do hluboké pánve nalijeme vodu do výše 2,5 cm, přidáme jednu nakrájenou cibuli a česnek. Přivedeme k varu, vložíme slávky a přikryjeme pokličkou. Vaříme 5-6 minut, občas pánví zatřeseme. Slávky vyjmeme, ty které se neotevřou vyhodíme, vyndáme z lastur a odložíme stranou.

  • 2

    Vývar ze slávek přecedíme přes látku, aby se odstranil zbývající písek. Tekutinu doplníme rybím vývarem na 300 ml.

  • 3

    Hřebenatky v lasturách otevřeme, vyřízneme bílý sval a oranžový korál. Opláchneme pod studenou vodou a vložíme do mísy. Tresku nakrájíme na velké kostky, vložíme do mísy, osolíme, opepříme a odložíme stranou.

  • 4

    Zbývající cibuli nakrájíme na tenké plátky, ve velkém hrnci rozpálíme olej a smažíme 2-3 minuty. Přidáme bramboru na plátky a nasekaný tymián. Zakryjeme a dusíme 15 minut, až brambora změkne. Z paprik vyřízneme střed, odstraníme semena a dužinu nakrájíme na kostky. Přidáme k cibuli a bramboře a několik minut dusíme. Vmícháme vývar, víno, creme fraiche, promícháme a přidáme hřebenatky a tresku, vaříme 5 minut na mírném ohni, pak přidáme syrové vyloupané krevety. Vaříme ještě 3-4 minuty, pak přidáme slávky a 2 minuty prohřejeme.

  • 5

    Dle chuti omáčku okořeníme, rozdělíme do misek, ozdobíme snítkou tymiánu a posypeme strouhaným sýrem.

Komentáře k receptu