Humrový medový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Kedlubna
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Paprika červená
  • 700 g Humr
  • 250 g Jogurt bílý smetanový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 10 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Krevety tygří - loupané
  • 5 ks Nové koření celé
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 1 polévková lžíce Víno rýžové čínské
  • 1 polévková lžíce Asijská omáčka
  • 3 polévková lžíce Hořčice
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1619 kcal
  • Sacharidy 92 g
  • Tuky 211 g
  • Sodík 2639 mg
  • Bílkoviny 383 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 1741.3 mg
  • Draslík 981.1 mg
  • Vláknina 29738.4 mg
  • Vitamín A 29738.4 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 108.1 mg
  • Vitamín E 3.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 1 lžíci asijské omáčky.

  • 2

    Omytou řeřichu pokrájíme nadrobno.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. Zmírníme teplotu, pro zjemnění chuti přimícháme 1 lžíci rýžového vína a dochutíme solí a pepřem.

  • 4

    Porce medového bujonu podáváme posypané řeřichou.

  • 5

    Humrový bujon [30179]:

  • 6

    Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

  • 7

    Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1 1/2 litru vody a 1/2 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1.5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

  • 9

    Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

  • 10

    Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

Komentáře k receptu