Salát z mořských živočichů

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Petržel - nať
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 250 g Mušle slávky
  • 250 g Sépie
  • 250 g Krevety tygří
  • 250 g Mušle zaděnky
  • 250 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Bobkový list
  • 8 ks Pepř černý celý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 l Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 350 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 524 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 108.8 mg
  • Draslík 868.2 mg
  • Vláknina 5737 mg
  • Vitamín A 5737 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.7 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme sépie. Mušle, které nejsou uzavřené, vyřadíme, protože jsou špatné. Uzavřené mušle odrbeme kartáčkem.

  • 2

    Do většího hrnce vlijeme víno a vodu. Cibuli oloupeme, pokrájíme na osminy a vložíme do hrnce. Přidáme do hrnce tymián, bobkový list a celý pepř. Směs vody a vína přivedeme k varu.

  • 3

    Do vařící vody vložíme sépie a 10 minut vaříme. Po 10 minutách je vyndáme z hrnce děrovanou naběračkou. Potom do hrnce vložíme mušle a vaříme je ve vroucí vodě, dokud se neotevřou. Potom je opět vyjmeme. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Do stejného hrnce pak vložíme ještě krevety a ztlumíme plamen, aby voda s vínem vřela jenom jemně. Vaříme 4 minuty. Vývar scedíme a odložíme stranou.

  • 4

    Uvařené mušle vyjmeme z lastur, krevety oloupeme.

  • 5

    Připravíme zálivku. Do misky vlijeme ocet, citronovou šťávu a olej. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme do zálivky a osolíme ji. K zálivce přilijeme zhruba osminu z množství vývaru po vaření mořských živočichů. Zálivku promícháme a přelijeme na uvařené mořské živočichy. Necháme salát alespoň 30 minut odležet. Petrželku nasekáme nadrobno a posypeme s ní salát. Podáváme.

Komentáře k receptu