Bujon s medem a krevetovými knedlíčky
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 200 g Krevety tygří - loupané
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 700 g Humr
- 250 g Jogurt bílý smetanový
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 2 kávová lžička Mouka kukuřičná
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 1 špetka Sůl
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 1 polévková lžíce Asijská omáčka
- 3 polévková lžíce Hořčice
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 834 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 106 g
- Sodík 1376 mg
- Bílkoviny 198 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 896.9 mg
- Draslík 499.5 mg
- Vláknina 14878.7 mg
- Vitamín A 14878.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.1 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu. 
- 
                                2V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 1 lžíci asijské omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu. 
- 
                                3Připravíme si humrové knedlíčky: V druhé míse si rozmačkáme uvařené krevety z humrového bujonu (200g). Přidáme k nim vyšlehaný bílek, 2 lžičky kukuřičné mouky, špetku soli a 3 lžíce rýžového vína. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme knedlíčky a podle dochutíme solí a pepřem. 
- 
                                4Medový bujon podle chuti dosolíme a porce podáváme posypané omytou, drobně pokrájenou řeřichou. 
- 
                                5Humrový bujon [30179]: 
- 
                                6Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme. 
- 
                                7Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky. 
- 
                                8V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut. 
- 
                                9Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut. 
- 
                                10Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        