Humří krokety

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 120 g Strouhanka
  • 500 g Bešamel
  • 500 g Humr
  • 150 g Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Salát hlávkový
  • 1 ks Citrony
  • 4 l Voda pitná
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1011 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 80 g
  • Sodík 1552 mg
  • Bílkoviny 42 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 650.4 mg
  • Draslík 916.7 mg
  • Vláknina 7296.3 mg
  • Vitamín A 7296.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.8 mg
  • Vitamín E 6.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné žampiony nakrájené na kostičky osmahneme na másle. Asi po deseti minutách přidáme bešamel, na kostičky pokrájené vařené humří maso, osolíme, opepříme, směs za stálého míchání silně zahřejeme, ihned odstavíme a vmícháme žloutky.

  • 2

    Hmotu urovnáme na plech, opatrně vyložený pečícím papírem asi v dvoucentimetrové vrstvě a dáme do ledničky vychladit.

  • 3

    Poté směs krájíme na obdélníky, které obalujeme ve vejci a strouhance, smažíme ve vyšší vrstvě oleje.

  • 4

    Podáváme na salátových listech, obložené citronem, nakrájeným na dílky.

  • 5

    Studený vařený humr [56304]:

  • 6

    Humra nejdříve usmrtíme bodnutím nože za hlavu, potom ho vypereme a zbavíme střívka, které prochází celým ocasem.

  • 7

    Levou rukou držíme humra za krunýř a pravou rukou uchopíme střední ocasní ploutvičku, kterou pootočíme a poté slabým trhnutím celé střívko vytáhneme ven.

  • 8

    Takto připraveného humra vhodíme do vařící slané vody a uvaříme (na půl kilogramu humra počítáme 25 minut vaření).

  • 9

    Uvařeného humra necháme vychladnout ve vývaru, následně ho dáme chladit do ledničky.

  • 10

    Humra vyjmeme z vývaru, silným ostrým nožem jej rozpůlíme podél páteře a rozevřeme na 2 poloviny. Z humra odstraníme vnitřnosti, maso vybereme a krunýř vypereme. Vybrané maso nakrájíme na plátky a vrátíme do krunýře.

  • 11

    Nejchutnější maso je na klepetech, která musíme naštípnout špičatou hranou ostrého nože.

  • 12

    Používáme vždy jen živé humry.

Komentáře k receptu