Zapečení humři po švédsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 50 g Sýr Čedar
  • 50 g Sýr Čedar
  • 400 g Humr
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Bobkový list
  • 2 ks Nové koření celé
  • 20 ks Pepř černý celý
  • 1 ks Limetka
  • 2 špetka Pepř cayenský
  • 2 l Voda pitná
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 dl Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 1256 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 366.9 mg
  • Draslík 365.7 mg
  • Vláknina 1556 mg
  • Vitamín A 1556 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dva čerstvé humry dobře očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Připravíme rybí várku: do hrnce nalijeme 2 l vody, 4 dl octa, přidáme 1 lžíce soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a 2 lžíce čerstvého kopru. Vodu přivedme do varu a vaříme asi 8 minut. Kopr vyjmeme, postupně vkládáme do vroucí vody humry. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme je 6 - 8 minut. Humry necháme vychladnout, poté z nich obereme maso, pokrájíme na kousky a dáme do misky z varného skla. 100 g tvrdého sýra nastrouháme a odložíme do misky. Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme. Omytou a osušenou limetku rozkrájíme na osminky.

  • 2

    V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 1 dl vychladlého vývaru, 1 dl smetany a vymícháme hladkou kašičku. Pánev odstavíme z plotny, k jíšce přidáme žloutky, nastrouhaný sýr (50 g), sůl a pepř. Dobře směs promícháme a zlehka zapracujeme humří maso.

  • 3

    Misky směsí naplněme, na každou misku položíme plátek másla (50 g), posypeme zbývajícím sýrem a vložíme do předehřáté trouby zapéct do zlatova. Pečeme při 200°C - 220°C přibližně 10 až 15 minut.

  • 4

    Misky s humrem a sýrem posypeme petrželkou, ozdobíme limetkou a podáváme.

Komentáře k receptu