Bujon s medem a krevetovými knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Kedlubna
  • 200 g Krevety tygří - loupané
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Paprika červená
  • 700 g Humr
  • 250 g Jogurt bílý smetanový
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 2 kávová lžička Mouka kukuřičná
  • 10 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Krevety tygří - loupané
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Řeřicha
  • 1 polévková lžíce Víno rýžové čínské
  • 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
  • 1 polévková lžíce Asijská omáčka
  • 3 polévková lžíce Hořčice
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 834 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 106 g
  • Sodík 1376 mg
  • Bílkoviny 198 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 896.9 mg
  • Draslík 499.5 mg
  • Vláknina 14878.7 mg
  • Vitamín A 14878.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.1 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci si přivedeme k varu 1 litr humřího bujonu.

  • 2

    V míse si smícháme 3 lžíce medu s 3 lžícemi kremžské hořčice. Pak vmícháme 250 g smetanového jogurtu a 1 lžíci asijské omáčky a pomalu medovou směs vmícháme do bujonu.

  • 3

    Připravíme si humrové knedlíčky: V druhé míse si rozmačkáme uvařené krevety z humrového bujonu (200g). Přidáme k nim vyšlehaný bílek, 2 lžičky kukuřičné mouky, špetku soli a 3 lžíce rýžového vína. Směs dobře vymícháme a vytvarujeme knedlíčky a podle dochutíme solí a pepřem.

  • 4

    Medový bujon podle chuti dosolíme a porce podáváme posypané omytou, drobně pokrájenou řeřichou.

  • 5

    Humrový bujon [30179]:

  • 6

    Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

  • 7

    Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

  • 9

    Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

  • 10

    Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

Komentáře k receptu