Salát z mořských živočichů
Suroviny
- 50 g Petržel - nať
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 250 g Mušle slávky
 - 250 g Sépie
 - 250 g Krevety tygří
 - 250 g Mušle zaděnky
 - 250 ml Víno bílé
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Bobkový list
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 350 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 524 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 108.8 mg
 - Draslík 868.2 mg
 - Vláknina 5737 mg
 - Vitamín A 5737 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme sépie. Mušle, které nejsou uzavřené, vyřadíme, protože jsou špatné. Uzavřené mušle odrbeme kartáčkem.
 - 
                                2
Do většího hrnce vlijeme víno a vodu. Cibuli oloupeme, pokrájíme na osminy a vložíme do hrnce. Přidáme do hrnce tymián, bobkový list a celý pepř. Směs vody a vína přivedeme k varu.
 - 
                                3
Do vařící vody vložíme sépie a 10 minut vaříme. Po 10 minutách je vyndáme z hrnce děrovanou naběračkou. Potom do hrnce vložíme mušle a vaříme je ve vroucí vodě, dokud se neotevřou. Potom je opět vyjmeme. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Do stejného hrnce pak vložíme ještě krevety a ztlumíme plamen, aby voda s vínem vřela jenom jemně. Vaříme 4 minuty. Vývar scedíme a odložíme stranou.
 - 
                                4
Uvařené mušle vyjmeme z lastur, krevety oloupeme.
 - 
                                5
Připravíme zálivku. Do misky vlijeme ocet, citronovou šťávu a olej. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme do zálivky a osolíme ji. K zálivce přilijeme zhruba osminu z množství vývaru po vaření mořských živočichů. Zálivku promícháme a přelijeme na uvařené mořské živočichy. Necháme salát alespoň 30 minut odležet. Petrželku nasekáme nadrobno a posypeme s ní salát. Podáváme.