Slávky v rajčatové omáčce
Suroviny
- 900 g Mušle slávky
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Cibule
- 3 ks Rajčata
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 245 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 8 g
- Sodík 926 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 65 mg
- Draslík 910 mg
- Vláknina 2329.6 mg
- Vitamín A 2329.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Nasekanou cibuli a česnek dáme do pánve a podusíme na oleji pod pokličkou 3 minuty. Každé z rajčat nařízneme křížem a dáme do misky. Zalijeme vařící vodou a blanšírujeme 45 vteřin. Necháme je okapat a ponoříme do studené vody, poté je snadno oloupeme. Přidáme je ke směsi do pánve a pod pokličkou dusíme 3 minuty. Přidáme sůl, pepř a polovinu petrželky. 
- 
                                2Ve studené vodě vydrhneme mušle a odstraníme otevřené mušle, které se ani po ostrém poklepání nezavřou. 
- 
                                3Do velkého hrnce dáme mušle, přidáme tolik vroucí vody, aby byly ponořené. Hrnec přikryjeme a vaříme 2 minuty, aby se mušle otevřely. Po minutě promícháme, scedíme a necháme okapat. Prázdné půlky zahodíme. Plné půlky dáme na pečicí plech. 
- 
                                4Do každé mušle dáme lžící rajčatovou omáčku. Smícháme strouhanku s parmezánem a posypeme mušle. Zapékáme 2 minuty. 
- 
                                5Ozdobíme petrželkou a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        