Polévka s plněnými olihněmi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 280 g Vepřové maso mleté
  • 280 g Olihně
  • 0.25 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Zázvor celý
  • 5 ks Cibulka jarní
  • 2 ks Koriandr celý
  • 1 hrst Koriandr čerstvý
  • 4 stroužek Česnek
  • 2 l Vývar zeleninový
  • 1 polévková lžíce Ředkev bílá
  • 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 624 kcal
  • Sacharidy 56 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 3019 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 56 g
  • Cholesterol 222.5 mg
  • Draslík 2049.6 mg
  • Vláknina 14883.8 mg
  • Vitamín A 14883.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 154.3 mg
  • Vitamín E 4.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Olihně vyčistíme a vykucháme tak, že ji jednou rukou uchopíme za tělo a druhou rukou zatáhneme za chapadélka. Ty i s hlavou odtáhneme co nejdále od těla, hlavu těsně pod očima odřízneme a vyhodíme ji. Tělíčko vyčistíme. Stáhneme kůži a důkladně proplápneme, potom necháme okapat a oschnout.

  • 2

    V hmoždíři rozdrtíme na jemno nasekaný kořen korindru a na hrubo rozsekaný česnek na hladkou pastu. Tu vyklopíme do misky s mletým vepřovým nebo kuřecím masem, osolíme a opepříme. Touto masovou směsí plníme lžičkou těla olihní asi do dvou třetin, při varu totiž maso zvětší svůj objem. Masem naplněné tělo olihně na konci smáčkneme a uzavřeme párátkem. Takto připravenou oliheň dáme na talíř a postup zopakujeme i se zbytkem: masovou směs, která zbyde, zpracujeme prsty na kulaté knedlíčky asi 1 cm velké.

  • 3

    V hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a zmírníme potom plamen na minimum. Přidáme asi 2,5 cm velký kus na kolečka nakrájeného zázvoru, světlou sójovou omáčku a nakládanou bílou ředkev, pokrájenou na plátky. Opatrně vhodíme do vývaru masové knedlíčky, hned po nich plněné olihně. Vaříme pozvolna 4 - 5 minut na mírném ohni, až budou maso i olihně měkké, dokořeníme dle potřeby.

  • 4

    Polévku ozdobíme na tenká kolečka pokrájenou cibulkou a lístky koriandru. Také ji můžeme posypat mletým bílým pepřem.

Komentáře k receptu