Pečená husa plněná zelím
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1287 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 115 g
 - Sodík 381 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 250 mg
 - Draslík 1086.4 mg
 - Vláknina 2390.8 mg
 - Vitamín A 2390.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Husu na pečení si připravíme den předem.
 - 
                                2
Husu pečlivě očistíme, je-li husa velmi sádelnatá, vyjmeme zbytečné sádlo a vyškvaříme ho zvlášť. Můžeme ho částečně použít při maštění přílohy či při dušení zelí.
 - 
                                3
Husu osolíme a okmínujeme i uvnitř a plníme zelnou nádivkou, kterou připravíme smícháním scezeného pokrájeného zelí s kostičkami klobásy. Břicho uzavřeme jehlami.
 - 
                                4
Na dno pekáče dáme do hvězdy špejle, na ně položíme husu břichem dolů, přidáme trochu nakrájeného husího sádla, podlijeme a v troubě na mírnějším plameni dusíme pod víkem pekáče. Během pečení husu poléváme výpekem, tučná místa na huse propichujeme vidlicí. Vypečené sádlo opatrně sbíráme naběračkou (abychom se zbavili případné vody, v rendlíku sádlo škvaříme).
 - 
                                5
Když se začne husa zbarvovat, obrátíme ji a pečeme bez víka. Opět poléváme výpekem, propichujeme sádelnatá místa a sbíráme přebytečné sádlo.