Pečená husa na česneku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1163 kcal
 - Sacharidy 1 g
 - Tuky 105 g
 - Sodík 347 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 250 mg
 - Draslík 973.9 mg
 - Vláknina 120.8 mg
 - Vitamín A 120.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.9 mg
 - Vitamín E 0 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Husu pečlivě očistíme, je-li velmi sádelnatá, vyjmeme zbytečné sádlo a vyškvaříme jej zvlášť. Můžeme ho částečně použít při maštění přílohy, či při dušení zelí.
 - 
                                2
Husu osolíme, okmínujeme a natřeme utřeným česnekem vně i uvnitř a necháme asi půl hodiny odležet.
 - 
                                3
Na dno pekáče dáme do hvězdy špejle, na ně položíme husu břichem dolů, přidáme trochu nakrájeného husího sádla, podlijeme a v troubě na středním plameni dusíme pod víkem pekáče. Během pečení husu poléváme výpekem, tučná místa na huse propichujeme vidlicí. Vypečené sádlo opatrně sbíráme naběračkou (abychom se zbavili případné vody, v rendlíku sádlo škvaříme).
 - 
                                4
Když se začne husa zbarvovat, obrátíme ji a pečeme bez víka. Opět poléváme výpekem.