Máslová štóla
Suroviny
- 300 g Hrozinky
 - 200 g Kandované ovoce
 - 150 g Mandle
 - 400 g Máslo čerstvé
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 200 g Cukr krupice
 - 100 g Droždí
 - 400 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 kg Mouka polohrubá
 - 4 polévková lžíce Rum
 - 4 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1089 kcal
 - Sacharidy 149 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 462 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 147 g
 - Cholesterol 57.6 mg
 - Draslík 709.2 mg
 - Vláknina 14647.2 mg
 - Vitamín A 14647.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.5 mg
 - Vitamín E 4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 54.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Spařené mandle oloupeme a nakrájíme na nudličky, kandované ovoce drobně nakrájíme, v misce promícháme s hrozinkami a rumem, necháme uležet.
 - 
                                2
V hrnečku rozetřeme droždí se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a vlažného mléka. Na teple necháme vzejít kvásek. Ořechy nahrubo nasekáme.
 - 
                                3
V míse vsypeme prosátou mouku se solí, do středu vlijeme vlažné mléko, přidáme změklé máslo, nastrouhanou citronovou kůru a vzešlý kvásek. Těsto dobře vypracujeme, aby bylo hladké a lesklé. Do vypracovaného těsta vmícháme naložené hrozinky s ovocem, mandle a vanilkový cukr. Těsto posypeme lžící hladké mouky, přikryjeme utěrkou, dáme na teplo kynout alespoň dvě hodiny. Poté ho vařečkou promícháme a necháme kynout ještě alespoň půl hodiny.
 - 
                                4
Vykynuté těsto na válu rozdělíme na dva díly, které rozválíme a stočíme do tvaru veky, podélně u kraje hranou dlaně utvoříme žlábek. Hotové štoly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě.
 - 
                                5
Upečené štoly hned potíráme rozpuštěným máslem, silně sypeme moučkovým cukrem s vanilkou.