Vánoční drážďanská štola

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 100 g Mandle
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 150 g Cukr krupice
  • 70 g Droždí
  • 100 g Cukr moučkový
  • 500 g Brusinky sušené
  • 100 ml Rum
  • 0.5 kávová lžička Kardamom
  • 1 špetka Sůl
  • 0.25 l Mléko polotučné
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 828 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 230 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 42.1 mg
  • Draslík 249.1 mg
  • Vláknina 7575.7 mg
  • Vitamín A 7575.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.8 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, špetku soli a přilijeme trochu vlažného mléka. Necháme 10 minut kvasit a pak přimícháme zbytek mléka, cukru, vanilkový cukr, citronovou kůru, kardamom, máslo a vypracujeme těsto. Mísu zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo kynout.

  • 2

    Sušené brusinky naložíme na 30 minut do rumu. Vlašské ořechy s mandlemi nahrubo nasekáme. Brusinky i s ořechy zapracujeme do těsta a těsto necháme dalších 45 minut kynout.

  • 3

    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vyválíme ho na tloušťku 4 cm, po délce je jednou přeložíme tak, aby spodní část těsta trochu přečnívala. Těsto pak ze všech stran ztlačíme do tvaru štoly. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na něj štolu. Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a štolu pečeme asi 90 minut.

  • 4

    Po upečení štolu vyjmeme a ještě horkou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí podáváme.

Komentáře k receptu