Pivní pečivo
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 300 g Mouka pšeničná polohrubá voženílkova
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2.5 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 1 dl Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Sezam - semena
 - 2 polévková lžíce Mák mletý
 - 1 polévková lžíce Sůl hrubozrnná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 341 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 1094 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 61.7 mg
 - Draslík 136.4 mg
 - Vláknina 5449.3 mg
 - Vitamín A 5449.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy dáme prosátou polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a zalijeme 1 dl vlažného tmavého piva. Když kvásek nakyne, přidáme k mouce sůl, žloutky, 2,5 dl vlažného světlého piva a vlahou rozpuštěnou Heru. Směs promícháme, poté těsto dobře zpracujeme, zakryjeme utěrkou a necháme vykynout. Vykynuté těsto na pomoučeném vále znovu zlehka zpracujeme, vyválíme na váleček o průměru přibližně 5 - 6 cm. Z něj nakrájíme dílky přibližně 2 až 3 cm silné, následně vyválíme tyčky silné asi 1 - 1,5 cm. Z poloviny tyček vytvoříme preclíky. Tyčky i preclíky klademe na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme vodou, 1/3 posypeme mákem, 1/3 sezamem a 1/3 hrubou solí.
 - 
                                2
Pečivo pečeme v předehřáté troubě při 175°C - 180°C asi 15 minut do zlatova. Preclíky a tyčky podáváme vychladlé.