Jáhlovo-zeleninové bezlepkové krokety
Suroviny
- 40 g Brokolice
 - 80 g Jáhly - loupané proso
 - 40 g Kapusta růžičková
 - 40 g Květák
 - 40 g Mrkev kořen
 - 20 g Mouka bezlepková
 - 60 g Strouhanka bezlepková
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Grilovací koření bezlepkové
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Tymián sušený
 - 1.5 dl Mléko polotučné
 - 2.5 dl Voda pitná
 - 0.5 dl Voda pitná
 - 0.06 dl Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
 - Sacharidy 62 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 530 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 56 g
 - Cholesterol 130.2 mg
 - Draslík 295.5 mg
 - Vláknina 12461 mg
 - Vitamín A 12461 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.5 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jáhly dobře propereme v horké vodě. Dám je do hrnce s dvojnásobným množstvím osolené vody a pomalu je vaříme 30-40 minut na kaši.
 - 
                                2
Mezitím si očistíme, omyjeme a na menší kousky nakrájíme zeleninu: brokolici, květák, mrkev, růžičkovou kapustu. Pokrájenou zeleninu dáme do rendlíku, přilijeme 0.5 dl vody a 10-12 pod pokličkou podusíme. Poloměkkou zeleninu pokrájíme (nebo vidličkou rozmačkáme) nadrobno. V misce si ještě vyšleháme mléko s vejcem.
 - 
                                3
Do husté vychladlé kaše přimícháme bezlepkovou mouku, zeleninu, sůl, majoránku, bezlepkové dochucovací koření, drcený kmín, špetku sušeného tymiánu, drobně pokrájenou omytou petrželovou nať a pepř podle chuti. Promícháme a necháme chvíli odpočinout. Lžící z těsta vykrajujeme malé hromádky, vytvoříme z nich malé kulaté kuličky, které namočíme v připraveném mléku a v bezlepkové strouhance.
 - 
                                4
V pánvi si rozpálíme olej, na kterém osmažíme krokety z každé strany dozlatova. Usmažené vyjmeme a dáme okapat na papírovou utěrku a teplé servírujeme.