Zdíkovská polévka s libečkem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 100 g Celer bulvový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kudrnka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 3 polévková lžíce Houby sušené
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 3 polévková lžíce Krupky trhané
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 202 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 97 g
  • Sodík 434 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 515.4 mg
  • Vláknina 8353.2 mg
  • Vitamín A 8353.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené hřibovité houby promyjeme pod tekoucí vodou, dáme je do misky a zalijeme 2 dl vody. Necháme je namočené 30 minut, potom je scedíme a pokrájíme na menší kousky.

  • 2

    Malé krupky dobře promyjeme, dáme do druhé misky a zalijeme též 2 dl vody. Necháme je namočené tak dlouho, jako houby. Potom je scedíme a necháme okapat.

  • 3

    Oloupeme a omyjeme mrkev, 1/4 celeru, petržel a brambory. Brambory pokrájíme na kostky, kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme cibuli s česnekem a drobně je pokrájíme. Celerovou nať a libeček omyjeme a svážeme.

  • 4

    V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme k ní pokrájenou zeleninu a krátce, za stálého míchání, zeleninu osmažíme. Zeleninu zalijeme vodou, přidáme brambory, houby a krupky a snítky celerové natě a libečku. Polévku podle chuti osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a pomalu vaříme 25-30 minut doměkka. Z uvařené polévky vyjmeme celerovou nať a libeček a podáváme posypané nasekanou petrželkou.

Komentáře k receptu