Citronový koláč s mandlemi

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mandle
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 917 kcal
  • Sacharidy 71 g
  • Tuky 66 g
  • Sodík 101 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 189.8 mg
  • Draslík 459.3 mg
  • Vláknina 12077 mg
  • Vitamín A 12077 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 10.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem.

  • 2

    V míse smícháme 1 lžíci cukru, sůl, prosátou mouku s práškem do pečiva a 85 gramů změklého másla. Šlehačky přidáme jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta uděláme kouli. Na pomoučeném vále z ní vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje, vložíme do formy, dno propícháme vidličkou a těsto necháme v chladničce zhruba 1/2 hodiny odpočinout. Poté na těsto položíme pergamenový papír, posypeme fazolemi a v troubě předehřáté na 200°C pečeme 12 minut. Fazole i papír z těsta sejmeme a pečeme ještě asi 8 minut při teplotě 180°C.

  • 3

    Mezitím umeleme oloupané mandle s 1 lžící krupicového cukru. Zbylý krupicový cukr umícháme ve vodní lázni s vajíčky do husté směsi. Přimícháme strouhanou citronovou kůru a šťávu, 115 g rozpuštěného másla a umleté mandle. Mírně zchladlou směs nalijeme na upečený koláč a pečeme ještě asi 35 minut.

  • 4

    Hotový koláč můžeme zdobit tenkými proužky citronové kůry.

Komentáře k receptu