Citronová smetana se zeleninou a gorgonzolou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Těstoviny vařené (průměr)
  • 5 g Sůl
  • 30 g Řeřicha
  • 150 g Sýr Gorgonzola
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 5 g Muškátový oříšek
  • 150 g Hrachové lusky
  • 50 ml Vývar zeleninový
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Citrony
  • 2 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 358 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1124 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 76.7 mg
  • Draslík 219.8 mg
  • Vláknina 6355.5 mg
  • Vitamín A 6355.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 46.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lusky hrášku omyjeme a odstraníme konce. Pokud se při tom uvolní vlákna, stáhneme je. Velké lusky rozkrojíme příčně napůl, nebo je nakrájíme šikmo na široké proužky. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Lusky v ní 3-4 minuty povaříme, poté je prudce ochladíme a necháme okapat.

  • 2

    Citron omyjeme horkou vodou, kůru tence oloupeme a nakrájíme na velmi jemné proužky. Vymačkáme šťávu. Cibulky omyjeme, očistíme a spolu s natí nakrájíme na kroužky. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky, řeřichu odstřihneme nůžkami a nasekáme najemno, sýr nakrájíme na kostky.

  • 3

    V hrnci rozehřejeme máslo. Na středním ohni na něm podusíme hrášek s česnekem a cibulkou. Přidáme vývar a zakryté na mírném ohni asi

  • 4

    5 minut vaříme na skus.

  • 5

    Přidáme smetanu se sýrem a citronovou kůrou a ohříváme, dokud se gorgonzola neroztaví. Přimícháme lusky a zahřejeme. Omáčku ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Smícháme s čerstvě uvařenými těstovinami, posypeme řeřichou a podáváme.

Komentáře k receptu