Sýrová omáčka s vejci, párky a bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Párky Frankfurtské
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 8 plátek Veka
  • 7 dl Voda pitná
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.26 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 607 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 545 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 440.3 mg
  • Draslík 180.1 mg
  • Vláknina 367.3 mg
  • Vitamín A 367.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.8 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 636.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V 7 dl vody uvaříme vejce natvrdo. Vaříme 9 - 10 minut, poté je zchladíme, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Tvrdý sýr strouháme nahrubo nebo jej pokrájíme na kostičky. Párky rozpůlíme, nožem uděláme napříč několik řezů. Veku krájíme na 1,5 cm silné plátky.

  • 2

    V pánvi rozehřejeme máslo, přimícháme mouku a usmažíme světlou jíšku. Postupně (za stálého šlehání) přiléváme mléko, šleháme až do doby, kdy již nejsou ve hmotě žádné hrudky, jíšku pomalu vaříme asi 10 minut. V kastrolku se silným dnem rozpustíme pokrájený sýr, poté přimícháme bešamelovou omáčku, promícháme, dochutíme solí, pepřem, přidáme vejce a ještě prohřejeme.

  • 3

    Než se uvaří bešamelová omáčka, ve druhé pánvi na rozpáleném oleji opečeme nakrájené párky z každé strany do zlatova, plátky veky opečeme v toustovači.

  • 4

    Sýrovou omáčku s vejci nalijeme do talířů, posypeme petrželkou, obložíme pečenými párky a podáváme s opečenými plátky veky.

Komentáře k receptu