Sýrovo-smetanový krém se ztracenými vejci a černým lanýžem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 10 g Lanýž černý
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 ml Voda pitná
  • 300 ml Sýr Taleggia
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 0.5 polévková lžíce Ocet vinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 571 kcal
  • Sacharidy 5 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 582 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 410.3 mg
  • Draslík 77.8 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Černý lanýž nakrájíme na velmi tenké plátky.

  • 2

    Do kastrólku si nalijeme smetanu a přivedeme ji při nižší teplotě k varu. Přidáme do ní pokrájený poloměkký italský sýr Taleggia. Za stálého míchání, při mírné teplotě, necháme sýr úplně rozpustit a mícháme do doby, až budeme mít hladký polohustý krém.

  • 3

    Mezitím v menším hlubším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s octem. Vody by mělo být do výšky asi 10cm. Vařečkou si ve vodě uděláme vír. Vejce opatrně rozklepneme do naběračky a tu opatrně ponoříme do vodního víru. Jakmile se nám bílek na okrajích zpevní, vyklopíme vejce do vody a vaříme ho pomalu 3 minuty. Takto uvaříme i druhé ztracené vejce.

  • 4

    Krém nalijeme do talířů, do středu položíme ztracená vejce, krém ozdobíme nakrájenými plátky lanýže a hned servírujeme.

Komentáře k receptu