Chleba se sušenými švestkami
Suroviny
- 225 g Švestky sušené
 - 410 g Mouka polohrubá
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 55 g Ořechy vlašské
 - 80 g Mouka pšeničná celozrnná
 - 2 g Tuk
 - 200 ml Voda pitná
 - 175 ml Mléko - podmáslí
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Droždí sušené
 - 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 587 kcal
 - Sacharidy 104 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 270 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 7.7 mg
 - Draslík 486.6 mg
 - Vláknina 18046.6 mg
 - Vitamín A 18046.6 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme plech, který vymažeme tukem.
 - 
                                2
Sušené švestky povaříme, vodu slijeme (necháme si asi 70 ml vody ze švestek na namočení droždí), švestky vypeckujeme a nakrájíme. Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 15 min odstát.
 - 
                                3
V míse smícháme obě mouky se solí, jedlou sodou a špetkou pepře. Do směsi vmícháme změklé máslo, posekané švestky, vlažné podmáslí, droždí a řádně promícháme.
 - 
                                4
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka a na teplém místě necháme v míse zhruba 2 hod kynout. Do vykynutého těsta vmícháme sekané ořechy, uděláme z těsta velkou veku, položíme na plech a necháme ještě asi 40 min dokynout.
 - 
                                5
Do vykynutého chleba uděláme nožem šikmé zářezy, chleba potřeme mlékem a v troubě předehřáté na 220°C pečeme asi 15 min, poté teplotu snížíme na 190°C a dopečeme dokud chleba nezezlátne, tedy asi 30 min. Na mřížce necháme chleba vychladnout.