Galantina s kuřecími prsy a madeirovým želé
Suroviny
- 500 g Vepřová plec
- 100 g Slanina vepřová
- 50 g Ořechy vlašské
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 6 ks Hřebíček
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 1 ks Salát ledový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vepřová kůže
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 kg Kuře
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Víno madeira
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1430 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 102 g
- Sodík 1639 mg
- Bílkoviny 101 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 387.3 mg
- Draslík 1535.2 mg
- Vláknina 13023 mg
- Vitamín A 13023 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Očištěné a omyté kuře vykostíme tak, abychom neporušili kůži. Prsa a stehna pokrájíme na tenké nudličky a odložíme je do misky. Ostatní odkrojené maso posekáme nadrobno. 
- 
                                2Vepřové maso omyjeme, pokrájíme na kousky a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso dáme do mísy s posekaným kuřecím masem, přidáme sůl, pepř, drobně pokrájenou omytou zelenou petržel, česnek a vše důkladně promícháme. Slaninu pokrájíme na nudličky. 
- 
                                3Kuřecí kůži posolíme, opepříme, rozložíme na ni nudličky kuřecího masa, na ně rovnoměrně rozložíme masovou směs, pak nudličky slaniny a vlašské ořechy. 
- 
                                4Kůži z křídel a stehen přehneme dovnitř a celé kuře zabalíme do pevné rolády, kterou převážeme nití. Pekáč vyložíme vepřovou kůží, na ni položíme kuřecí galantinu, osolíme ji, vedle ní položíme mrkev, cibuli, celý pepř, hřebíček a snítku čerstvého rozmarýnu. Opatrně zalijeme drůbežím vývarem, pekáč zakryjeme a vaříme při mírné teplotě 3 hodiny. Uvařenou galantinu vyjmeme z vývaru až po vychladnutí, maso necháme odkapat, pak ho zatížíme závažím (1,5 kg) a dáme na 2 dny do chladničky. 
- 
                                5Vývar přecedíme a v druhém hrnci vaříme, dokud nezačne mít podobu želé. Odstavíme, přimícháme madeiru a necháme ztuhnout. Madeirové želé pak nakrájíme na kostky. 
- 
                                6Galantinu po dvou dnech zbavíme nití, nakrájíme na plátky a servírujeme s kostkami želé a ledovým salátem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        