Telecí s houbami a oříšky
Suroviny
- 250 g Hlíva ústřičná
 - 850 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 150 g Mozzarella
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 3 ks Šalotka
 - 4 stroužek Česnek
 - 2.5 dl Víno bílé
 - 1 kg Telecí kýta
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Povidla švestková
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Bazalka
 - 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 5 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 562 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 536 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 25 g
 - Cholesterol 138 mg
 - Draslík 1298.4 mg
 - Vláknina 3990.7 mg
 - Vitamín A 3990.7 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.7 mg
 - Vitamín E 2.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta.
 - 
                                2
Česnek se šalotkou očistíme a nadrobno pokrájíme. Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme, tvrdé spodní části odkrojíme, houby nakrájíme na nudličky. Čerstvou bazalku a petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, Mozzarellu krájíme na kostky.
 - 
                                3
V teflonové pánvi osmažíme nasucho piniové oříšky do zlatova. V hlubší pánvi rozehřejeme olej s máslem, na něm orestujeme maso z každé strany do zlatova. Restujeme přibližně 2 minuty. Maso osolíme, opepříme, přidáme k němu šalotku s česnekem, hlívu a za stálého míchání vše restujeme ještě další 1 - 2 minuty. Přidáme 3 lžíce oříšků, směs zalijeme bílým vínem, přilijeme worcester, konzervovaná rajčata, rajčatový protlak a promícháme. Dochutíme solí, cukrem, vložíme lžíci švestkových povidel a bazalku, znovu promícháme, pod pokličkou při nižší teplotě dusíme doměkka (asi hodinu). Během dušení občas promícháme.
 - 
                                4
Když je maso měkké, vmícháme sýr s petrželkou, ozdobíme oříšky a hned servírujeme.