Vinné listy plněné hrozinkami a piniovými oříšky
Suroviny
- 180 g Rýže Basmati
 - 250 g Vinné listy
 - 200 g Hroznové víno
 - 120 ml Olej olivový
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 6 ks Cibule
 - 2 ks Citrony
 - 3 špetka Pepř bílý
 - 2 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Hrozinky
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Oříšky piniové
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 600 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 76 g
 - Sodík 132 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 6 mg
 - Draslík 613.4 mg
 - Vláknina 26300.7 mg
 - Vitamín A 26300.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 66.7 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zlaté hrozinky promyjeme v sítu a necháme okapat. Mladou lahůdkovou cibuli i s natí a petrželovou nať očistíme a drobně pokrájíme. Piniové oříšky opražíme nasucho v teflonové pánvi dozlatova. Oříšky vyjmeme, odložíme je do misky. Do pánve přidáme máslo s olivovým olejem (50 ml). Když je omastek dostatečně rozehřátý, podusíme na něm pokrájenou cibuli. Vyjmeme ji i s omastkem a přidáme k oříškům. Ještě přidáme dobře promytou předvařenou rýži, petrželku, citronovou kůru a citronovou šťávu (0,5 lžíce). Promícháme, dochutíme solí (až 0,5 lžičky), bílým pepřem a znovu promícháme.
 - 
                                2
V malé misce vymícháme 70 ml olivového oleje s 1 lžicí citronové šťávy.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2 litry vody. Omyté vinné listy (250 g - asi 16 listů bez stopek) vložíme do vroucí vody na 1-2 minuty, pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Potom dáme 3-4 listy na dno hrnce. Ostatní listy rozložíme na tác, na každý položíme přibližně 0,5-1 lžíci rýžové směsi. Překlopíme levou i pravou stranu listu, protilehlé rohy přeložíme dovnitř a list zavineme. Takto připravíme ostatní závitky, položíme je těsně vedle sebe do hrnce. Ochuceným olivovým olejem pokapeme závitky, zatížíme je (například mělkým talířem), přilijeme zeleninový bujón a pomalu vaříme pod poklicí asi 1 hodinu.
 - 
                                4
Omyjeme citrony a pokrájíme je na dílky. Omyjeme zralé hroznové víno a kuličky obereme.
 - 
                                5
Na talíře rozdělíme porce závitků z vinných listů, ozdobíme je pokrájeným citronem, hroznovým vínem a servírujeme.