Vinné listy plněné nádivkou
Suroviny
- 150 g Rýže loupaná
- 50 g Petržel - nať
- 50 g Kopr čerstvý
- 120 g Vinné listy
- 3 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- 3 polévková lžíce Rozinky tmavé
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 177 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 7 g
- Sodík 44 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 233.5 mg
- Vláknina 6743.8 mg
- Vitamín A 6743.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.2 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Do vařící vody potom vsypeme rýži a 15 minut vaříme. 
- 
                                2Do hrnku s vlažnou vodou vhodíme rozinky a chvíli je tam ponecháme, aby nabobtnaly. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kopr a petrželovou nať posekáme nadrobno. 
- 
                                3Rýži scedíme a necháme okapat a vložíme do misky. Přidáme k ní nabobtnalé rozinky, piniové oříšky, nasekanou cibuli. Promícháme a přidáme 3 lžíce oleje a 2 lžíce citronové šťávy, osolíme a opepříme. 
- 
                                4V hrnci s vodou krátce povaříme opláchnuté nakládané vinné listy. Pak je opatrně vyndáme z vody a položíme na utěrku, aby okapaly. 
- 
                                5Listy si rozložíme a doprostřed každého z nich vložíme rýžovou směs. Potom vždy dvě proti sobě ležící části listu přeložíme přes přidanou náplň. Pak listy opatrně zavineme.Závitky naskládáme těsně vedle sebe do většího kastrolu. 
- 
                                6Do 250 ml vody přidáme zbylou citronovou šťávu a přilijeme ještě olej. Tímto roztokem zalijeme závitky a potom je zatížíme nahoře talířem. Na velmi mírném plameni závitky dusíme 60 minut. je třeba, aby vinné listy do sebe vsákly všechnu tekutinu. Můžeme je servírovat vlažné i studené. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        