Citronová rýže po indicku
Suroviny
- 250 g Ořechy Kešu
- 50 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Koriandr čerstvý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Čertovo lejno
- 10 ks Chilli paprička
- 10 ks Chilli paprička zelená
- 5 ks Kari listy
- 0.5 l Voda pitná
- 0.5 kg Rýže Basmati
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Cizrna černá
- 2 polévková lžíce Cizrna
- 2 polévková lžíce Hořčičné semínko
- 3 polévková lžíce Ořechy burské pražené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 48 g
- Sodík 259 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 662.4 mg
- Vláknina 11816 mg
- Vitamín A 11816 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži uvaříme v osolené vodě, scedíme, zalijeme dvěma lžícemi oleje a důkladně zamícháme. Na pánvi rozehřejeme olej, smažíme na něm burské oříšky i kešu, dokud lehce nezezlátnou. Poté je odložíme bokem. Na stejném oleji osmažíme assafoetidu (čertovo lejno), hořčičná semínka a lístky kari.
-
2
Na pánev umístíme nakrájené červené i zelené chilli papričky, cizrnu a kurkumu. Celou směs smažíme dokud nezezlátne, poté zalijeme trochou vody a necháme dusit.
-
3
Smícháme s rýží, pokapeme citronovou šťávou, přidáme ořechy a zamícháme. Ozdobíme lístky koriandru a můžeme podávat.