Pečená jablka s mandlemi a vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Mandle
- 40 g Cukr vanilka
- 200 g Zakysaná smetana
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 8 ks Jablka
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 dl Šťáva jablečná 100%
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Rozinky tmavé
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 546 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 25 g
- Sodík 60 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 73 g
- Cholesterol 40.2 mg
- Draslík 607.4 mg
- Vláknina 18641.5 mg
- Vitamín A 18641.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.4 mg
- Vitamín E 4.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V misce smícháme rozinky s jablečnou šťávou, necháme je krátce uležet a pak v sítu okapat. 
- 
                                2Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme je, najemno nakrájíme a prudce osmažíme v suché rozpálené pánvi. 
- 
                                3Z bílku ušleháme tuhý sníh, který smícháme s osmaženými mandlemi, cukrem, rozinkami a skořicí. 
- 
                                4Jablka omyjeme, jádřince z celých jablek vykrojíme. Otvory po jádřincích pokapeme citronovou šťávou a naplníme mandlovou směsí. Jablka naskládáme do zapékací mísy, na každé dáme kousek másla. 
- 
                                5Jablka v zapékací míse vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů Celsia, pečeme je přibližně 20 minut, až jsou měkká. 
- 
                                6V misce zatím smícháme zakysanou smetanu s mlékem a vanilkovým cukrem. 
- 
                                7Upečené vlažná jablka rozdělíme na talíře, přidáme k nim smetanovou směs a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        