Ořechový dort s fíkovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 700 g Cukr moučkový
  • 85 g Hrozinky
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 ml Pomerančová šťáva
  • 250 ml Olej rostlinný
  • 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 0.5 kávová lžička Zakysaná smetana
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 ks Fíky sušené
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Ořechy vlašské
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1192 kcal
  • Sacharidy 169 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 121 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 135 g
  • Cholesterol 167.7 mg
  • Draslík 404.9 mg
  • Vláknina 5579.5 mg
  • Vitamín A 5579.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.8 mg
  • Vitamín E 4.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dvě dortové formy vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 180 °C.

  • 3

    V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí.

  • 4

    V další míse našleháme mixerem vejce s 350 gramy cukru do husté pěny, přidáme zakysanou smetanu, strouhanou kůru z pomeranče, pomerančovou šťávu a olej. Po částech vmícháme mouku.

  • 5

    Hotové těsto rozdělíme stejnoměrně do dvou připravených forem a pečeme zhruba půl hodiny. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je hotové. Ve formách necháme těsto asi čtvrt hodiny zchladnout, poté je vyklopíme na mřížku, aby úplně vychladlo.

  • 6

    V mezičase, než dort vychladne, připravíme krém. Fíky nakrájíme na drobné kousky, 55 gramů ořechů a hrozinky nasekáme.

  • 7

    Bílky šleháme ve vodní lázni s 350 gramy cukru a vodou. Pomalu vaříme a šleháme do husté pěny. Poté odstavíme, za stálého šlehání přidáme esenci, ořechy s hrozinkami a fíky.

  • 8

    Oba korpusy spojíme krémem a pomocí širokého nože krém naneseme na vršek i po obvodu dortu. Na závěr dort ozdobíme půlkami vlašských ořechů.

Komentáře k receptu