Meruňkový džem s brandy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Gelfix Extra
  • 6 ml Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Kyselina citrónová
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 dl Brandy
  • 3 kg Meruňky
  • 1.2 kg Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1062 kcal
  • Sacharidy 259 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 24 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 259 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1300.2 mg
  • Vláknina 20008 mg
  • Vitamín A 20008 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 50.5 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Meruňky omyjeme, oloupeme, rozkrojíme na poloviny. Vybereme pecky a meruňky nakrájíme na malé kousky. Do misky vlijeme 2 l vody, přidáme do ní citrónovou šťávu a vložíme nakrájené meruňky.

  • 2

    Více jak 2 kg meruněk z citrónové vody vybereme, dáme je do hrnce. Podlijeme půl litrem vody a za stálého míchání přivedeme k varu. Potom ještě povaříme 10 minut.

  • 3

    Do hrnce přidáme zbylé meruňky, potom přisypeme vanilkový a pískový cukr. Stálým mícháním povaříme 10 minut, aby se cukrové přísady rozpustily. Před dokončením vaření přimícháme želírovací přípravek, také povaříme 5 minut. Nakonec vlijeme Brandy, dobře promícháme a stáhneme hrnec ze sporáku.

  • 4

    Ještě horký džem rozléváme do teplých skleniček, které ihned uzavřeme víčky. Skleničky poklademe víčky dolu, potom je obrátíme. Necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.

Komentáře k receptu