Zapékané brambory se smetanou
Suroviny
- 300 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Brambory
 - 1 šálek Smetana 16% (pochoutková)
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 229 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 101.8 mg
 - Draslík 1042.4 mg
 - Vláknina 12984 mg
 - Vitamín A 12984 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 25.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, slupku po uvaření oloupeme a brambory nakrájíme na plátky.
 - 
                                2
Formu na zapékání vymažeme máslem a vyložíme plátky brambor.
 - 
                                3
Takto pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut při 150 °C.
 - 
                                4
V hrnci zahřejeme olej a smetanu, poté přimícháme pepř, sůl, kari a papriku.
 - 
                                5
Směs nalijeme na brambory a ty dáme ještě na pět minut zapéct.
 - 
                                6
Nakonec posypeme strouhaným sýrem a můžeme servírovat.