Tamarindová rýže
Suroviny
- 100 g Ořechy burské pražené
 - 150 g Ořechy Kešu
 - 100 g Kari koření
 - 6 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Kurkuma
 - 0.5 kávová lžička Hořčičné semínko
 - 0.25 kávová lžička Čertovo lejno
 - 20 ks Chilli paprička
 - 10 ks Pepř černý celý
 - 4 ks Chilli paprička zelená
 - 1 ks Zázvor celý
 - 1 ks Tamarind
 - 0.5 l Voda pitná
 - 0.5 kg Rýže Basmati
 - 2 polévková lžíce Mouka cizrnová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 429 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 93 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 48 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 711.2 mg
 - Vláknina 19468.7 mg
 - Vitamín A 19468.7 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.7 mg
 - Vitamín E 4.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V hrnci přivedeme osolenou vodu k bodu varu a propranou rýži povaříme. Tamarind necháme louhovat v hrníčku vody, dokud nepustí všechnu šťávu. Na suché pánvi orestujeme mouku, poté ji vyklopíme do mističky. Orestujeme červené chilli papričky, které následně rozdrtíme. Stejně nadrtíme i restovanou mouku.
 - 
                                2
Na pánvi rozpálíme olej, osmahneme assafoetidu, hořčičná semínka, zelené chilli, kurkumu, pepř, zázvor a lístky kari. Ve chvíli, kdy začnou semínka prskat, zalijeme je tamarindovou šťávou. Zasypeme zbylým kořením, ochutíme špetkou soli a vaříme, dokud se neuvolní veškerá voda. Směs smícháme s rýží, ozdobíme oříšky a podáváme.