Čokoládový koláč s rumem a smetanou
Suroviny
- 300 g Čokoláda hořká
 - 90 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 150 ml Voda pitná
 - 5 ml Rum
 - 2 kávová lžička Kakao - prášek
 - 2 kávová lžička Cukr moučkový
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Tuk
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 59 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 103.5 mg
 - Draslík 295.2 mg
 - Vláknina 9017.7 mg
 - Vitamín A 9017.7 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 62.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formu na koláč vymažeme tukem. Smícháme mouku, kakao, cukr, sůl, 50 g másla a zpracujeme je. Pak přidáme žloutek, trochu ledové vody a vypracujeme těsto. Vyválíme z něj placku, dáme ji do formy, pokryjeme pečícím papírem a zatížíme. Tak formu umístíme na třicet minut do ledničky.
 - 
                                2
Pak koláč pečeme v předehřáté troubě asi patnáct minut, odstraníme zátěž a pečící papír a pokračujeme ještě pět minut.
 - 
                                3
Čokoládu nakrájíme na kousky, smícháme se zbytkem másla a prohřátou smetanou. Směs promícháme spolu s rumem. Až se čokoláda rozehřeje, nalijeme směs na korpus a necháme ho tři hodiny v chladu.