Grilované sardinky na topince

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 2 krajíc Chléb celozrnný pšenično-žitný
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Bazalka
  • 2 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 24 ks Rajčata
  • 3 ks Sardinka obecná
  • 2 ks Šalotka
  • 3 stroužek Česnek
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 552 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 264 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 69 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2889.8 mg
  • Vláknina 24013.2 mg
  • Vitamín A 24013.2 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 141.2 mg
  • Vitamín E 5.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z čerstvých chlazených sardinek odkrojíme od hlavy podle páteře vždy dva plátky, 2 stroužky česneku prolisujeme a jeden stroužek posekáme najemno. Nakrájíme dvě lžičky čerstvého tymiánu, šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno, cherry rajčata rozpůlíme a lístky bazalky natrháme na kousky. Ukrojíme 2 silné krajíce chleba, nejlépe pain poilane.

  • 2

    Plátky sardinek položíme na pečící plech kůží navrch, pokapeme lžící olivového oleje a posolíme. Plech položíme pod gril a sardinky grilujeme, až je kůže mírně křupavá. Krajíce bílého chleba potřeme lžící olivového oleje a prolisovaným česnekem, osolíme je, posypeme tymiánem a opečeme po obou stranách dokřupava.

  • 3

    Na pánvi rozehřejeme zbylý olivový oleje a na něm krátce osmažíme pokrájený česnek a šalotku. Přidáme rajčata, prudce je opečeme a když mírně změknou, posypeme je bazalkou a pánev odstavíme.

  • 4

    Na opečené krajíce chleba navršíme horká rajčata, navrch položíme vždy tři plátky sardinek, opepříme, popřípadě přisolíme a servírujeme.

Komentáře k receptu