Artyčoky s máslovým krémem a vinaigrettou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 4 ks Artyčoky
- 2 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Hořčice
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 6 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 754 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1390 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 127 g
- Cholesterol 30.8 mg
- Draslík 4010.7 mg
- Vláknina 108535 mg
- Vitamín A 108535 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 127.6 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
4 artyčoky očistíme, odřežeme jim stonky a spodní část těsně pod hlavičkou. Omyté vložíme do hrnce s vodou (1.5 litru) a s lžicí citrónové šťávy (artyčoky tak neztratí barvu). Potom z každého artyčoku odkrojíme spodní třetinu hlavičky a odstraníme vnější tvrdé listy. Vrátíme je zpět do citrónové vody a necháme je tam 15-20 minut.
-
2
Do většího hrnce nalijeme 1.5 litru vody, přidáme 1 lžičku soli a 0.5 lžíce citrónové šťávy. Vodu přivedeme k varu, vložíme do ní artyčoky a pomalu je vaříme 35-40 minut.
-
3
Mezitím připravíme pikantní zálivku vinaigrettu: do mísy dáme ocet a rozpustíme v něm sůl. Za stálého šlehání potom přidáváme postupně olivový olej. Vyšleháme hladkou směs. Poté přidáme hořčici (stále šleháme), med, pepř a podle chuti cukr. Je důležité, aby jsme získali hladkou konzistenci zálivky.
-
4
Omyjeme kopr, bazalku a petrželku a bylinky drobně pokrájíme. Očištěnou šalotku a kapary drobně pokrájíme a spolu s bylinkami zamícháme do zálivky.
-
5
Změklé máslo dáme do misky s 2 špetkami soli, pepřem a citrónovou šťávou a máslo vyšleháme do pěny.
-
6
Omyjeme několik lístků meduňky a pokrájíme je. Spolu se zakysanou smetanou meduňku přimícháme do vyšlehaného másla.
-
7
Uvařené artyčoky vyjmeme, necháme okapat a odstraníme z nich ostrým nožem vnější listy a vnitřní vlákna. Tímto způsobem z artyčoků zbudou jen křehká srdíčka.
-
8
Artyčoky podáváme s máslovým krémem a vinaigrettou.