Gratinovaný koláč s lososem
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
 - 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 g Špenátový protlak mražený
 - 400 g Losos - filety
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 4 polévková lžíce Sýr Ementál (Primátor)
 - 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
 - Sacharidy 30 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 225 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 181.6 mg
 - Draslík 282.1 mg
 - Vláknina 4305.2 mg
 - Vitamín A 4305.2 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 1.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z hladké mouky, másla, vajec, trochy studené vody a špetky soli vypracujeme vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu odpočinout.
 - 
                                2
Těsto rozdělíme na dva díly a vyložíme jím dvě kulaté koláčové formy.
 - 
                                3
Rozmrazený špenát vymačkáme, rozložíme na těsto a mírně osolíme. Omyté filety z lososa nakrájíme na plátky, položíme na špenát a zalijeme zálivkou. Koláče upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.
 - 
                                4
Podáváme teplé se zeleninovým salátem.
 - 
                                5
Příprava zálivky: Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a okořeníme muškátem a nasekaným koprem. Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.