Základní recept na omeletu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 173 kcal
 - Sacharidy 1 g
 - Tuky 12 g
 - Sodík 396 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 1 g
 - Cholesterol 491.6 mg
 - Draslík 159.3 mg
 - Vláknina 159 mg
 - Vitamín A 159 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse rozšleháme vejce, vodu, sůl a pepř.
 - 
                                2
V pánvi rozpustíme máslo, po celém dně, pak do ní vlijeme vejce a bez míchání je asi 20 vteřin smažíme, až se začnou na krajích škvařit.
 - 
                                3
Když spodní strana omelety ztuhne, vsuneme pod ní plochou vařečku a trochu ji uprostřed nadzdvihneme, aby dosud tekutá část vajec mohla stékat na dno pánve.
 - 
                                4
Smažíme asi 2–3 minuty. Na polovinu vrchní strany omelety položíme část náplně dle chuti a přiklopíme ji druhou polovinou omelety. Ihned podáváme.