Gratin z brambor se šalvějí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 146 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 67 mg
 - Draslík 703.4 mg
 - Vláknina 9455.3 mg
 - Vitamín A 9455.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Část urovnáme na dno pekáčku vymazaného trochou másla.
 - 
                                2
Smetanu rozšleháme s muškátem a nasekanými lístky šalvěje, osolíme a opepříme. Částí smetany zalijeme brambory v pekáčku, poklademe další vrstvou brambor a znovu zalijeme smetanou. Postup opakujeme do spotřebování brambor a smetany. Povrch poklademe vločkami másla.
 - 
                                3
Pekáček přikryjeme alobalem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pečeme asi 1 hodinu, hotové brambory se mají téměř rozpadat.
 - 
                                4
Podáváme k pečeným masům nebo ke studené vařené šunce.