Bramborový gratin s uzeným lososem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Losos uzený
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 200 g Créme fraiche
  • 200 g Zakysaná smetana
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1017 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 389 mg
  • Bílkoviny 52 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 729.8 mg
  • Draslík 1749.8 mg
  • Vláknina 13028.8 mg
  • Vitamín A 13028.8 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 149.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Brambory omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Uzeného lososa nakrájíme na silnější proužky.

  • 2

    Zapékací mísu vymažeme máslem a vrstvíme do ní střídavě kolečka brambor a proužky uzeného lososa. Poslední vrstvou musí být brambory.

  • 3

    V menší misce rozšleháme žloutky se smetanou, osolíme, opepříme a vlijeme na bramborovou směs. Navrch klademe kousky másla. Zapékací misku vložíme do předehřáté trouby a pečeme 60 minut.

  • 4

    Pažitku a kerblík omyjeme, osušíme a najemno nasekáme, vložíme do misky. Přilijeme creme fraiche, zakysanou smetanu, osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a podáváme jako přílohu k bramborovému gratinu.

Komentáře k receptu