Špagety se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 400 g Špagety, Makarony
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 50 g Sýr Gouda 30%
 - 375 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Muškátový oříšek
 - 1 ks Oříšky piniové
 - 1 ks Máslo čerstvé
 - 1 ks Pepř černý mletý
 - 1 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Cibule
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1188 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 79 g
 - Sodík 427 mg
 - Bílkoviny 30 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 92.9 mg
 - Draslík 630.2 mg
 - Vláknina 18867.5 mg
 - Vitamín A 18867.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.1 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 74.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špagety uvaříme dle návodu na obalu v osolené vodě, scedíme a necháme okapat.
 - 
                                2
Oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli. Tu dáme do hrnce a na rozpáleném másle ji osmahneme dosklovita.Zaprášíme moukou, zpěníme, podlijeme mlékem a dobře promícháme Necháme asi 5 minut za občasného míchání povařit na mírném ohni.
 - 
                                3
Goudu, gruyére a 40 g parmezánu najemno nastrouháme,přidáme do omáčky a na mírném ohni necháme roztavit ( nezapomeneme občas zamíchat ). Osolíme, opepříme a dobře okořeníme muškátovým oříškem. Zlehka opražíme piniová jádra na pánvi bez tuku.
 - 
                                4
Špagety promícháme se sýrovou omáčkou a na talíři je posypeme nastrouhaným parmezánem, ozdobíme lístky tymiánu a můžeme podávat. (Muškátový oříšek nastrouhaný, místo másla můžeme použít margarín, pepř mletý z mlýnku).